onsdag 7 augusti 2013

Det händer nu - Sofia Nordin

"Vi sitter i uppehållsrummet, Sigrid och jag, och Mimmi, Zainab och Isis, och plötsligt är det som om jag inte står ut längre. Jag vill skrika och kasta saker omkring mig. Vad är det jag håller på med? Inte en enda sekund till vill jag låtsas. Jag vill kyssa Sigrid mitt när alla ser på. Men jag sitter bara kvar och fortsätter prata om något nytt fantastiskt läppstift som Isis har hittat jättebilligt på H&M."

Bokens huvudperson heter Stella och går i nian. Hon är självsäker och populär, hon är den som tjejerna vill vara och killarna vill ha. Men Stella vill inte ha någon av killarna, trots att hon hånglar med dem och låtsas vara intresserad. Hon vill egentligen bara skrika ut till hela världen att hon är störtförälskad i sin bästa vän Sigrid. Men hon vågar inte. Hon vet ju inte vad Sigrid känner och vad skulle alla andra säga? Skulle Sigrid tycka att Stella är jätteäcklig och inte vilja var hennes vän längre? En värld utan Sigrid som vän… Det vill hon inte ens tänka på.

”Men jag ville gärna se om jag kunde skriva om kärlek utan att det blev klichéartat. Om tonårskärlek till på köpet – finns det något oftare beskrivet? Så kom Stella och Sigrid till mig, och jag behövde inte längre tvinga fram kärleken. Den växte fram av sig självt, precis som mellan Stella och Sigrid.” berättar Sofia Nordin och det märks verkligen, tycker i alla fall jag, kärleken mellan Stella och Sigrid är så himla vacker och verklighetstrogen. Det är samma känsla som i slutet av Fucking Åmål. Det blir rätt mycket O’Boy då. Men det gör ingenting. Den känslan. Den kärleken. Genom hela boken. Och det är alldeles underbart.

Jag tror det här var tredje gången jag läste Det händer nu, dels för att det är en bra bok såklart men också för att få upptäcka nya saker om Stella och Sigrid. Jag läste boken första gången då den kom ut 2010, sedan en omläsning 2011 och nu är det 2013 och jag har själv ändrats som person och på det sättet känns det som att Stella och Sigrid också har det. Det är som att de har vuxit i mitt hjärta och jag uppskattar deras kärlek mer än någonsin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar