onsdag 19 juni 2013

Vill mest ge kärlek till alla ensamma böcker där ute i världen. Eller nåt sånt, typ.

Hej!

Jag heter Alva. Jag är 15 år och tycker om att läsa, skriva, fäktas, spela teater och dricka te.

Jag föddes i sydöstra Kina 1997 och tillbringade de första åtta månaderna av mitt liv på barnhem. Sedan fick jag en mamma, en pappa, tre systrar och många andra släktingar i Sverige och Norge. Så i min familj har vi tre nationaliteter och jag har fortfarande inte räknat ut om jag är svensknorsk-kinesisk eller kinesisknorsk-svensk, eller något där emellan. I dagisåldern undrade många barn, men då svarade jag att ”jag har mina riktiga föräldrar här, men jag har också en Kina-mamma och en Kina-pappa”. Då blev flera barn avundsjuka och slutade fråga.


Jag bor på Söder och jag älskar det, egentligen hela Stockholm, men det är på Söder jag tillbringar mest tid. Här har jag mina närmaste vänner, min blivande skola (södra latin eller globala gymnasiet), favoritbibblan och den bästa Stockholms stadsmission, den vid Nytorget. Söder är även den perfekta stadsdelen för vegetarianer och veganer, miljömedvetna nördar och feminister (oftast hänger vegetarianism och feminism ihop, i alla fall i min bekantskapskrets, jag har ingen aning om varför). Allt ovanstående är otroligt viktigt för mig. Min dröm är att bli superhjälte, krossa patriarkatet och rädda världen. (Och kanske ge ut en bok eller två.)


Jag blev vegetarian två veckor innan min 15-årsdag, bara bestämde mig en dag. Så du äter kyckling? Nej, faktiskt inte. Men fisk då? Nej, inte det heller… Jag har alltid varit mån om vart köttet jag ätit kommit ifrån och ätit vegetariskt i skolmatsalen sedan årskurs fem, det har känts viktigt; för djuren, för miljön och framförallt min egen skull. När jag hade kunskapen om hur så lite kunde göra så mycket, kunde jag helt enkelt inte låta bli. Det är en uttjatad kliché, men jag tror på att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och nördig feminist? Det har jag nog alltid varit.


Varför jag skriver det här, är väl mest för att jag utgår från att folk är nyfikna. Eller så tänker ni Men gud, inte ännu en bokblogg! och då vill jag bevisa att det här inte är någon tråkig blogg med grammatiskt korrekta saker och långa utdrag om varför författaren som skrev någon bok för 1000 år sedan blablablabla... Det här är nämligen the perks of loving books - fördelar med att älska böcker. Välkomna ska ni vara, känn er som hemma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar