tisdag 25 juni 2013

Alltings början - Karolina Ramqvist


Saga är som så många andra tonåringar och vill hitta sig själv och sin plats i världen. Samtidigt som hon är så mycket mer. Hon är osäker och framåt och blyg och högljudd. Precis så motsägelsefull som en kan va. Hennes radikalfeministiska mamma har ansträngt sig för att uppfostra henne till en stark och självständig kvinna (som inte behöver någon man) och Saga vill gärna leva upp till förväntningarna. Hon vill erövra hela Stockholm. Hon tänker börja med Södra latins gymnasium, nya vänner, café au lait, cigaretter och långa nätter ute på stadens klubbar. Det är nu allt ska hända och alla vill ha en ung tjej.

Vid sin sida har hon Pauline (uttalas Polinn), som  är så cool, verkar veta vem hon är och vad hon vill. När de först träffas vill hon visa Saga någonting och släpar med henne till flera caféer. Tillslut kommer de till ett där det sitter en viss man. Stockholms vackraste man, om man ska tro Pauline. Det är honom Pauline ville visa. Hon har kollat in honom hela sommaren och tänker fortsätta under hösten också. Saga förstår inte hur hon på fullt allvar kan säga och göra det. Stalka en gammal man? Men hon vill vara med Pauline och följer med henne på jakt efter denna mystiska Victor Schantz efter skolan.

Plötsligt förstår Saga grejen med det hela, hon ser vad Pauline ser. Victor Schantz. Besattheten leder henne tillslut till honom. Men deras relation blir förnedrande och hemlig - raka motsatsen till vad hon borde vilja ha.

Karolina Ramqvists nya roman fullkomligt strålar. Den är rolig, klok och stöddig. Stark, modig och högljudd. Allt. Den syns, den hörs, den ber om uppmärksamhet. Det är en uppväxtskildring utöver det vanliga, där man får följa Saga genom tonårens alla stadier. Från det osäkra barnet till den självständiga vuxna. Läs, läs, läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar